Jak nie dać sie oszukać przy zakupie pelletu pellets, na co zwrócić uwagę

Na rynku występuje wiele odmian pelletu z różnego rodzaju surowca - od pelletu drzewnego, po pellet z roślin oleistych, jak również z otrąb i siana oraz z surowców pseudoekologicznych, np. rozdrobnionej płyty wiórowej. Nie każdy pellet nadaje się do spalania we wszystkich rodzajach kotłów, CO domowych, ponieważ każdy ma inne właściwości. Najbardziej rozpowszechnionym pelletami na rynku są: pellet drzewny, liściasty i iglasty, pellet z roślin oleistych oraz pellet mieszany.


Normy pelletu

Pellet ma klasy, jakości, tak zwane normy, w skrócie pellet DIN+ lub A1 do kotłów domowych do 20 kW, pellet A2 do pieców powyżej 25 kW i przemysłowy dla elektrociepłowni (ewentualnie zamiast ekogroszku). W każdej normie pod uwagę brana jest objętość pelletu na kg, rozkrusz oraz zawartość popiołu i wartość opalowa GJ.

Dlaczego określiłem je wcześniej jako „tak zwane normy”, ponieważ rynek w Polsce jest wysoce specyficzny i u większości sprzedawców każdy pellet jest w normie DIN+, co nie jest prawdą. Tak naprawdę jest kilkanaście firm w Polsce, które posiadają aktualną normę DIN+ A1 i większości swoją produkcję sprzedają za granicę w dużo wyższych cenach. Reszta firm produkujących miała ją kiedyś, a później nie były one w stanie utrzymać produkcji na tak wysokim poziomie i zostało im to zabrane.

Pellet o złej jakości potrafi mocno utrudnić życie. Oznacza to, że piec może się wyłączać, zapychać, wchodzić w stan awarii oraz trzeba go będzie częściej czyścic i to nie tylko z popiołu, a co najważniejsze będzie nas więcej kosztowało ciepło w domu w skali roku.

pellet drzewny poradnik

Czy można się przed tym uchronić?

Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że zwrócisz uwagę na te szczegóły:

  • Bez względu na to, co jest napisane na worku, musisz mieć do tego dystans.
  • Zwróć uwagę na kolor pelletu. Jasny pellet wiadomo, że jest produkowany z czystej trociny. Nie kieruj się zapachem, ponieważ firmy stosują aromaty.
  • Kupując pellet, zwróć uwagę na to, jak jest on składowany (wilgotność).
  • Podnosząc worek z palety, obróć go na drugą stronę. Jeśli po obróceniu zostaje dużo trocin, zastanów się, czy nie będzie się zapychała rurka w palnikach zsypowych.

  • Zwróć uwagę na pojedynczą długość pelletu (piece o małej mocy, włoskie, tak zwane kozy) - zbyt długi pellet może prowadzić do zapychania się rurki w palniku.
  • Kup na próbę maksymalnie 2-3 worki, a nie od razu zapas na całą zimę (chyba że możliwy jest zwrot towaru na koszt sprzedającego).
  • Firmy nieposiadające certyfikatu DIN+ A1 nie zawsze mają opał złej jakości, certyfikat jakości pelletu sporo kosztuje.

Jak sprawdzić jakość pelletu?

  1. Pellet, który kupiłeś, możesz sprawdzić domowym sposobem: 1-2 łyżki stołowe wsyp do szklanki z wodą i poczekaj aż on się rozpuści, zamieszaj, poczekaj, aż zrobi się zawiesina. Kolor jasny, brak ciemnych drobinek oraz piasku na spodzie szklanki świadczą o tym, że pellet jest dobrej jakości.
  2. Po wsypaniu opału do pieca dostosuj intensywność dmuchawy na żółty płomień (nie biały). Po dobie sprawdź, czy nie robią się spieki.
  3. Zwróć uwagę na popiół, czy jest jasny jak z papierosa. Może występować zjawisko za dużego nadmuchu, który powoduje, że niedopalony pellet jest wydmuchiwany i wtedy popiół też może być ciemny - należy zmniejszyć nadmuch, co sprawia, że więcej cię to kosztuje.
  4. Po takim teście, jeśli piec pracował dobę normalnie, zapytaj sprzedawcę, czy pellet pochodzi z tej samej dostawy, z której pochodziły worki wzięte na próbę.

Który pellet, do jakiego kotła

Na podstawie własnych doświadczeń i swoich klientów jestem w stanie stwierdzić, że piece o palniku typu korytko potrzebują pelletu o najwyższej jakości (typowa norma DIN+ A1), a także piece Kostrzewa lub Cichewicz i wszystkie piecyki włoskie małych gabarytów. Firmy te dopasowały się trochę do rynku pelletu w Polsce i proponują palniki samoczyszczące, ale nie zawsze też to rozwiązuje problemy.

Pellet po rozmoczeniu wyglądający jak kawa z mlekiem - tak jak wyżej opisałem - nadaje się do pieców z podajnikami ślimakowym zamiast ekogroszku. Pellet z roślin oleistych (rzepak, słonecznik i siano) nadaje się do pieców o wysokiej mocy (minimum od 50-60 kW). Jest to typowy pellet przemysłowy do elektrociepłowni. Pellet, który pływa i ma problem z rozpuszczeniem, lepiej omijać szerokim łukiem. Są z nim same problemy - nie ma nic wspólnego z ekologią, powoduje same awarie, a poza tym przez niego można jeszcze pokłócić się z sąsiadem ze względu na smród, który wydziela się po jego spaleniu. Pamiętaj, że wysoka wartość opałowa napisana na worku nie jest gwarancją dobrego pelletu.

Mam nadzieje, że choć trochę pomogę ludziom, którzy nie chcą i nie zamierzają studiować technologii produkcji pelletu, a nie chcą przepłacać i dawać się oszukiwać sprzedawcom. Warto zaufać doświadczonemu dostawcy.

Życzę miłego palenia!
Grzegorz Majchrzak

pellet drzewny poradnik

RABATY DLA STAŁYCH KLIENTÓW
drewno kominkowe rabaty

Stali klienci zamawiający drewno
po raz kolejny w firmie Grafka mogą liczyć
na indywidualne rabaty w okresie wiosenno-letnim.

drewno kominkowe Warszawa

Grafka - skład drewna Warszawa

drewno kominkowe

607-490-510

tanie drewno kominkowe

grafka2@wp.pl

promocje drewno kominkowe

poniedziałek-piątek
8.30-18.30
soboty
8.30-13.00

zamów drewno kominkowe

składanie zamówień możliwe jest także w formie SMS

drewno kominkowe z dostawą

zamówienia dostarczamy w ustalonych z klientami terminach od wtorku do soboty w godzinach 8.00-18.30



© Grafka skład drewna kominkowego - Pellet drzewny - poradnik Warszawa

pellet sosnowy Warszawadrewno kominkowe z dostawą Warszawadobry pellet Warszawa
ZAMÓW DREWNO

tel. 607-490-510

Zamówione drewno dostarczamy na terenie Warszawy i Zachodniego Mazowsza.

Dostawy są realizowane w ustalonych terminach od wtorku do soboty w godzinach 8.00-18.30.